Gordelroos

Wat is gordelroos?

Gordelroos (herpes zoster) is een huidaandoening die veroorzaakt wordt door het waterpokkenvirus (varicella-zoster). Gordelroos kan op het hele lichaam voorkomen. U krijgt pijnlijke blaasjes op delen van uw huid aan één kant van uw lichaam. Meestal zitten de blaasjes op de romp, in het gordelgebied, vandaar ook de naam.

  • Gordelroos is besmettelijk voor mensen die nog geen waterpokken hebben gehad.
  • Blijf uit de buurt van pasgeborenen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand die geen waterpokken hebben gehad.

Klachten gordelroos

Gordelroos is meestal niet ernstig, maar kan pijnlijk zijn. Deze pijn is soms bijzonder heftig en kan een halfjaar tot jaren nadat de gordelroos verdwenen is aanhouden. Vooral oudere mensen en mensen die gordelroos in het gezicht hebben gehad, hebben hier last van. Goede pijnstilling is hierbij erg belangrijk.

  • Gordelroos begint vaak met gevoelige plekjes op de huid.
  • U kunt u ziek voelen met hoofdpijn en koorts.
  • Na een paar dagen verschijnen rode blaasjes op de pijnplek.
  • Gedurende enkele dagen tot een week komen er nieuwe blaasjes bij.
  • Lymfeklieren in de buurt van de gordelroos zijn soms pijnlijk en opgezet.
  • Bij gordelroos dichtbij het oog of op de neus moet er een arts naar kijken. Er kan dan oogontsteking ontstaan.
  • De blaasjes drogen eerst in tot korstjes, die later vanzelf van de huid af vallen. Dat kan 2 tot 4 weken duren.

Hoe krijgt u gordelroos?

Het virus dat tijdens uw jeugd waterpokken veroorzaakte, blijft in uw lichaam achter en kan in bepaalde omstandigheden weer actief worden. Gordelroos komt vooral voor bij mensen boven de vijftig jaar, ernstig zieke mensen en mensen die bestraling (radiotherapie) krijgen. Waarschijnlijk komt het doordat uw weerstand (tijdelijk) verminderd is, maar dat is niet helemaal zeker. Ook gezonde mensen kunnen het krijgen.

Behandeling gordelroos

Behandeling van gordelroos is meestal niet nodig. Als de blaasjes kapotgaan, smeer de huid dan in met zinkoxideolie. Dit vermindert het risico op ontsteking door bacteriën.

Heeft u veel pijn, minder weerstand of gordelroos van het oog of in het gezicht? Dan heeft u medicijnen (virusremmers) nodig. Deze medicijnen werken het beste als de infectie net is begonnen.