Fotodynamische therapie bij het basaalcelcarcinoom

Wat is een basaalcelcarcinoom?

Het basaalcelcarcinoom wordt ook wel goedaardige huidkanker genoemd. In de meeste gevallen van huidkanker (75 tot 80%) gaat om deze vorm.

Een basaalcelcarcinoom begint meestal met een glad, glazig knobbeltje. Het groeit heel langzaam en zaait vrijwel nooit uit. Toch moet het goed behandeld worden. Als u er niets aan doet, kan het in de diepte doorgroeien en weefsels onder de huid aantasten. Dan wordt de kans op genezing kleiner. Daarom is het verstandig om de tumor zo vroeg mogelijk te behandelen.

Wat is fotodynamische therapie?

Fotodynamische therapie is een vorm van lichttherapie. Deze behandeling heeft alleen effect op de kwaadaardige huidcellen en is daarom een heel effectieve behandeling.

Bij fotodynamische therapie worden de kwaadaardige huidcellen door middel van een crème extreem gevoelig gemaakt voor rood licht. Vervolgens worden de kwaadaardige cellen belicht, waardoor deze afsterven. Na enkele weken worden ze vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen.

Hoe verloopt fotodynamische therapie?

  • U krijgt twee korte behandelingen die een week na elkaar plaatsvinden.
  • Voor de behandeling haalt de dermatoloog eerst de losse huidcellen en korstjes van de plek die behandeld gaat worden. Dit is niet of nauwelijks pijnlijk.
  • Vervolgens wordt een crème aangebracht met als werkzame stof me-thylaminolevulinaat. Deze stof wordt door de kwaadaardige huidcellen opgenomen en omgezet in een lichtgevoelige stof. De stof maakt de cellen extreem gevoelig voor rood licht.
  • Daarna wordt de met crème ingesmeerde huid bedekt met afdekfolie. Over de afdekfolie wordt een lichtwerende bedekking aangebracht.
  • Na 3 uur wordt de overgebleven crème met een doek afgenomen en wordt de huid schoongemaakt.
  • Ten slotte wordt de plek belicht met rood licht. De belichtingstijd is ongeveer 8 tot 12 minuten. Hierdoor worden de kwaadaardige huidcellen vernietigd.
  • Na één week wordt de hele procedure herhaald.
  • Na drie tot zes maanden komt u bij de dermatoloog voor controle.

Wat merkt u van de behandeling (fotodynamische therapie)?

Soms krijgt u tijdens de belichting een branderig gevoel of is de behandeling pijnlijk. Als u op de schedel behandeld wordt, wordt de huid soms vooraf plaatselijk verdoofd. 

  • Na de behandeling worden de aangetaste huidcellen afgestoten en nieuwe, gezonde cellen worden aangemaakt.
  • Soms heeft u nog last van lichte pijn (tot 24 uur na behandeling), roodheid (1 tot 2 weken), korstvorming (2 tot 5 dagen), zwelling (2 tot 4 dagen) en kleurverandering van de huid (2 tot 4 weken).

Advies na een basaalcelcarcinoom

Ga niet langdurig in de zon of onder een zonnebank liggen. Smeer uw huid in de zon goed in met een zonnebrandcrème met een hoge factor en zet een pet of zonnehoed op.