Allergietesten

Wat is een allergietest?

Een allergieonderzoek wijst uit voor welke stof(fen) u gevoelig bent en wat u kunt aanpassen in uw levensstijl om het contact met deze bron (bijvoorbeeld een huisdier, huisstofmijt of pollen) te vermijden.

Er zijn twee soorten allergietesten, die meestal beide worden gedaan:

  • plakproef (Epicutaan allergologisch onderzoek);
  • priktest (Intracutane allergietesten).

De testen worden uitgevoerd door een assistente. De dermatoloog (huidarts) zal de eventuele reactie beoordelen en met u bespreken.

Plakproef allergietest (Epicutaan allergologisch onderzoek)

Met deze test wordt nagegaan of u allergisch bent voor stoffen waarmee u, dus ook uw huid (en/of de slijmvliezen), in contact komt.

  • De stoffen waarvoor u allergisch kunt zijn, worden op uw rug aangebracht en gefixeerd met pleisters.
  • Deze blijven drie dagen zitten. Daarna komt u terug om de pleisters te laten verwijderen.
  • Vervolgens worden de reacties door de dermatoloog beoordeeld en zal zij/hij de resultaten met u bespreken.

Deze test is zeer veilig, ernstige bijwerkingen treden nooit op. Wel kunt u (met name wanneer er positieve reacties zijn) jeuk voelen. De testen kunnen ook gedaan worden als u zwanger bent.

Zolang de pleisters op de rug zitten (drie dagen) mag u absoluut niet onder de douche, omdat de pleisters niet nat mogen worden. Ook sporten, zwaar tillen en andere activiteiten waarbij de pleisters los kunnen laten, dienen te worden vermeden.

Priktest (Intracutane allergietest)

Met deze test wordt gekeken of u allergisch bent voor stoffen die u inademt (inhalatieallergenen). De testvloeistof wordt met een kleine naald oppervlakkig in de huid gebracht. Het is wat gevoelig, maar zeker niet erg pijnlijk.

Deze procedure doen we vanaf de leeftijd van ongeveer zes à zeven jaar. De reacties worden na ongeveer 20 minuten afgelezen.