Het coronavirus: laatste maatregelen en instructies

Op deze pagina vindt u alle informatie over de voorbereidingen en maatregelen van Tjongerschans op het nieuwe coronavirus (COVID-19). 

Heeft u verkoudheidsklachten, luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid), koorts of een koortsig gevoel? Kom dan NIET naar het ziekenhuis voor een afspraak en/of bezoek! Dit geldt voor patiënten en bezoekers.

Ingangscontrole
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan gelden er strenge regels voordat u toegang krijgt tot het ziekenhuis. Wij controleren hierop bij de ingang van het ziekenhuis. We vragen u om minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Bezoek aan coronapatiënten verdacht of positief:
Patiënten die in Tjongerschans zijn opgenomen en die (mogelijk) het coronavirus hebben, mogen geen bezoek ontvangen. Dit is hartverscheurend, maar het is nodig.

Bezoek aan coronapatiënten verdacht of positief in de stervensfase:
Het is belangrijk dat directe naasten afscheid kunnen nemen van een persoon met COVID-19 in de stervensfase. Er wordt in de stervensfase dan ook coulance betracht met betrekking tot het toelaten van bezoek op de corona cohorten en aantal bezoekers dat bij een patiënt mag komen. Dit is altijd in overleg met de coördinator of de verpleegkundige van de afdeling. Deze neemt hierover contact met u op.

  • Bezoek om afscheid te nemen wordt beperkt tot eenmalig een klein aantal meest naaste mensen.
  • Bezoek (al of niet met ziekteverschijnselen passend bij COVID-19) houdt zich aan de beschreven maatregelen, deze ontvangt het bezoek van de coördinator.

Bezoek aan niet-coronapatiënten:
Het bezoek aan andere patiënten in Tjongerschans is beperkt. Opgenomen patiënten mogen één bezoeker per dag ontvangen. Die bezoeker moet 12 jaar of ouder zijn. En als u op bezoek gaat bij een kind, moet u de ouder/verzorger van het kind zijn. Bezoekuur is tussen 14.00 en 16.00 uur.

Let op! U mag niet op bezoek komen bij een patiënt in Tjongerschans als u:

  • hoest,
  • verkouden bent,
  • koorts heeft,
  • van buiten Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Noordoostpolder of Urk komt.

Binnenkort naar Tjongerschans voor een afspraak of opname?
Vanwege het nieuwe coronavirus gaan niet alle afspraken door. We bekijken per afspraak wat we kunnen doen:  

  • veranderen in een telefonische afspraak
  • de afspraak, opname of operatie verplaatsen naar een ander moment
  • de afspraak, opname of operatie gaat door, maar we willen vooraf weten of u klachten heeft die bij corona kunnen passen (koorts, hoesten en/of kortademigheid).

Vanzelfsprekend volgt elk specialisme hierbij de richtlijnen die hiervoor gelden vanuit de eigen beroepsvereniging. We bellen patiënten die binnenkort een afspraak hebben als er iets aan die afspraak verandert. Wordt er geen contact opgenomen dan gaat uw afspraak gewoon door. Ook voor een afspraak geldt dat u maximaal één begeleider mee mag nemen.

Bevallen in Tjongerschans
Bevallen in het ziekenhuis is nog steeds mogelijk. Overleg met je eigen verloskundige waar je bevalling gaat plaatsvinden. Ga je in het ziekenhuis bevallen dan kan dat niet meer onder begeleiding van je eigen verloskundige. Je wordt dan door een verloskundige en verpleegkundigen van het ziekenhuis begeleid.

Bloedprikken
Bent u door uw huisarts, verloskundige of de trombosedienst naar het ziekenhuis doorgestuurd voor bloedafname? Dan kunt u terecht op locatie Sportstad/Orthoradius (adres: Abe Lenstraboulevard 23B, 8448 JA Heerenveen). Dit kan dagelijks tussen 8.00 en 12.00 uur en tussen 14.00 en 16.00 uur. Kinderen, mensen die voor de NIPT of OGTT test (glucose suiker) komen of mensen die zijn doorverwezen door een specialst worden in Tjongerschans geprikt. Let op! Heeft u klachten die te maken hebben met het coronavirus? Dan kunt u geen bloed laten prikken in Sportstad/Orthoradius. 

Polikliniek Lemmer gesloten
De polikliniek Lemmer is tot nader orde gesloten. Afspraken zijn verplaatst of vinden telefonisch plaats. Ook bloedprikken is niet mogelijk.

Geen handen schudden
Het voelt misschien een beetje vreemd, maar we schudden even geen handen meer om u te begroeten. Dit helpt mee om te voorkomen dat we het virus verspreiden. Blijf ook goed uw handen wassen.

Niet noodzakelijke bijeenkomsten gaan niet door
Bijeenkomsten in Tjongerschans gaan niet door als deze niet noodzakelijk zijn. Ben je aangemeld voor een bijeenkomst? Je ontvangt dan in principe een annulering. Noodzakelijke bijeenkomsten gaan in principe door. Heeft u binnenkort een bijeenkomst in Tjongerschans, dan vragen wij u niet te komen wanneer u klachten heeft (koorts, hoesten of kortademigheid) of in een risicogebied bent geweest.

Meest gestelde vragen
We hebben een overzicht met meest gestelde vragen en antwoorden gemaakt.