Bezoeker

Zelfvertrouwen

Kanker zet uw leven op z’n kop. Toekomstplannen en carrière staan opeens op losse schroeven. Uw rol in het gezin en uw relatie kan veranderen. Daarbij is uw lichaam vaak ook veranderd. Uw zelfvertrouwen kan een behoorlijke klap krijgen. In het eerste jaar zijn veel mensen voornamelijk bezig met overleven. Daarna wilt u uw ‘normale’ leven terug en weer uw plek innemen in gezin en maatschappij. En dat valt niet altijd mee.

Mensen in uw omgeving begrijpen niet altijd met welke gevoelens u worstelt. Probeer misverstanden te voorkomen door zelf open een eerlijk over uw ziekte en gevoelens te praten. Dat geeft anderen de ruimte om u te begrijpen en met u mee te denken. Hiermee voorkomt u dat u geïsoleerd raakt.

 

Praat erover

Veel partners weten niet goed hoe ze met de situatie om moeten gaan. Het is aan u om duidelijk te zijn en te zeggen wat u wel en niet wilt. Om hem of haar deelgenoot te maken van uw angsten en twijfels. Dat zal misschien niet altijd meevallen; zeker niet als u of uw partner niet van die praters zijn. Wees ook eerlijk en open naar uw kinderen. Als u praten moeilijk vindt, kunt u daarbij ook hulp vragen van bijvoorbeeld een maatschappelijk werker.

 

Contact met lotgenoten

Heeft u weinig mensen in uw omgeving met wie u over uw gevoelens kunt praten? Neem dan eens contact op met een lotgenoot. Het kan enorm veel steun en houvast geven om met iemand te praten die hetzelfde heeft doorgemaakt. Een lotgenoot begrijpt u in dit stadium vaak beter omdat zij precies weet hoe u zich voelt. Dat kan een enorme opluchting zijn.

 

Psycholoog

Wat u helpt uw zelfvertrouwen te versterken is natuurlijk heel persoonlijk. Heeft u het gevoel dat u vastloopt, vraag dan de hulp van een psychotherapeut of psycholoog. Uw specialistisch verpleegkundige of uw arts kan u doorverwijzen. Zij kennen psychotherapeuten/psychologen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van kankerpatiënten.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.