Bezoeker

Beweging

Voldoende beweging is altijd goed. Als u fit bent, kunt u de behandelingen vaak beter aan. Ook heeft u vaak meer energie, slaapt u beter en bent u minder gestrest. Als u fit bent, knapt u vaak sneller op en kunt u uw dagelijkse activiteiten sneller oppakken.

 

Wanneer beweegt u voldoende?

Om voldoende te bewegen hoeft u echt niet per se lid te worden van een sportclub. Dagelijks een half uur stevig wandelen, joggen of tuinieren is genoeg. Meer mag natuurlijk ook. Want hoe meer u beweegt, hoe beter u zich vaak voelt. Dat komt doordat er bepaalde stoffen in uw hersens vrijkomen als u meer beweegt.

 

Luister naar uw lichaam

Soms lukt het niet meer om te sporten op uw oude niveau. Ga niet harder trainen om uw oude niveau weer te halen, maar pas uw verwachtingen aan. Dat is beter voor uw lichaam. 

 

Hormoontherapie en bewegen

Mensen die hormoontherapie krijgen, komen soms aan en verliezen – door tijdelijk minder te bewegen of door afname van testosteron – soms spiermassa. Meer beweging houdt uw gewicht op peil en uw spieren gezond. Sommige vormen van hormoontherapie vergroten de kans op botontkalking. Dit kunt u voorkomen, uitstellen of beperken door veel te bewegen. Vooral activiteiten waarbij u uw lichaam met uw eigen gewicht belast, zijn goed. Denk aan stevig wandelen, joggen, tennissen, golfen en voetballen. Bij activiteiten zoals fietsen en zwemmen belast u uw lichaam minder. Voor het verbeteren van uw conditie zijn ze natuurlijk prima. Maar ze zijn minder effectief tegen botontkalking.

 

Bewegen met lotgenoten

Sommige mensen met kanker vinden het fijn om te sporten met lotgenoten. Er zijn wandelgroepen van (ex)kankerpatiënten en sommige sportscholen organiseren aparte lessen voor kankerpatiënten. Vraag hiernaar bij uw oncologieverpleegkundige.

 

Op verwijzing van uw arts kunt u ook deelnemen aan het oncologische (groeps-)revalidatieprogramma van Ziekenhuis Tjongerschans.

 

Ook biedt het ziekenhuis de mogelijkheid om deel te nemen aan het programma Oncomove. Voor meer informatie klik hier.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.