Hevige menstruaties
Hevig bloedverlies rond de menstruatie
Hevig bloedverlies komt veel voor. Ongeveer tien tot vijftien procent van de vrouwen heeft last van veel bloedverlies en zoekt medische hulp. Meestal kunnen hevige menstruaties geen kwaad. Vervelend is het wel, vooral als je bijvoorbeeld thuis moet blijven van je werk, veel tampons en maandverband nodig hebt of steeds doorlekt.
Gynaecoloog en overmatig bloedverlies
Bij je eerste afspraak met de gynaecoloog bespreek je je menstruatieklachten, je ervaringen en je wensen. Ben je alleen bezorgd en is een onderzoek voldoende? Of wil je graag een behandeling om van die hevige bloedingen af te komen?
Hevig bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben, die ieder om een andere aanpak vragen. Met een inwendig onderzoek kijkt de gynaecoloog of je misschien poliepen of een myoom (vleesboom) hebt. Dan is het advies deze te laten verwijderen.
Oplossingen hevig bloedverlies
Zijn er geen afwijkingen dan kun je kiezen voor
- medicijnen;
- een spiraal (Mirena);
- het laten wegbranden van baarmoederslijmvlies (Novasure);
- eventueel verwijderen van de baarmoeder, maar dat is meestal niet nodig.
Eerst krijg je informatie over welke oplossingen bij jou passen. De gynaecoloog bespreekt wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende behandelingen. Als je een ingreep krijgt, beslis je zelf over eventuele pijnstilling.
Plaatsing Mirenaspiraal
Meestal kan een Mirenaspiraal zonder verdoving worden geplaatst. We raden wel aan van tevoren een pijnstiller te nemen. Maar mogelijk heb je een nare ervaring. Dan kan het ook met sedatie. Bij sedatie krijg je via een infuus een lichte narcose. Je hebt dan geen pijn en je bent weer snel wakker.
Verwijderen poliep
Kleine poliepen kunnen meestal zonder sedatie worden verwijderd. Maar de keus is aan jou.
Verwijderen grote poliepen, vleesboom of een Novasure-behandeling
Is er een grote poliep, een myoom (vleesboom) of krijg je een Novasure-behandeling, dan raden wij sedatie aan. Deze behandelingen zijn vaak pijnlijk. Je kunt ook kiezen voor een plaatselijke verdoving.
Met het laten wegbranden van baarmoederslijmvlies, of het verwijderen van grote poliepen en myomen, kun je dus kiezen voor sedatie en hoef je niet naar de operatiekamer. Op de behandelafdeling krijg je narcosemiddelen door het infuus. Je hebt dan geen pijn. Je slaapt, maar je blijft nog wel zelf ademen. Vooraf krijg je een screening. Je moet nuchter zijn. Na de behandeling slaap je uit op de dagverpleging.