Baarmoederkanker
Baarmoederkanker is kanker in de baarmoeder. Baarmoederkanker ontwikkelt zich meestal in de binnenste slijmvlieslaag van de baarmoeder. Elk jaar wordt in Nederland bij ongeveer 1600 vrouwen baarmoederkanker vastgesteld.
Symptomen baarmoederkanker
Ongewoon vaginaal bloedverlies is de meest voorkomende klacht bij baarmoederkanker. Pijn, moeheid en vermagering, kunnen andere symptomen zijn. Buikpijn treedt doorgaans pas in een later stadium van de ziekte op.
- Na de overgang
Dan kunnen plotselinge bloedingen wijzen op baarmoederkanker. Dit wordt weleens verward met het plotseling terugkeren van de menstruatie. Als je echter al meer dan een jaar niet meer hebt gemenstrueerd, is zo’n bloeding geen gewone ongesteldheid. Omdat baarmoederkanker vooral na de overgang voorkomt, zorgt bloedverlies vaak dat de tumor in een vroeg stadium wordt ontdekt. - Voor de overgang
Dan kunnen tussentijdse bloedingen of menstruatiestoornissen wijzen op baarmoederkanker.
Vaginaal bloedverlies kan ook met andere aandoening dan baarmoederkanker te maken hebben. Ga bij ongewoon vaginaal bloedverlies of een verandering in de maandelijkse cyclus naar de huisarts.
Operatie baarmoederkanker
Bij baarmoederkanker van het slijmvlies wordt vaak de baarmoeder verwijderd en vaak worden ook de eierstokken en eileiders verwijderd. Meestal gaat zo’n operatie via een snede in de buik. Soms kan het ook met een operatie via de vagina in combinatie met een kijkoperatie van de buik.